Skip to Content

Jij bent business IT consultant, wat houdt dat precies in?

Ik ben een consultant in de IT voor de verschillende afdelingen binnen de organisatie. Met ons team focussen we op advies en beheer. Bij advies kun je denken aan digitalisering en IT-gerelateerde vraagstukken, zoals het ontwikkelen van een nieuwe applicatie. Bij beheer gaat het vooral om het beheren, het in de lucht houden van deze systemen en applicaties. Wij zorgen dat alles blijft werken. Maar we bouwen zelf ook dingen, en als het te complex wordt maken we gebruik van externe programmeurs.

Wanneer denk je: dit was een lekker dagje? Wat geeft je voldoening in je werk?

Als je dingen afrondt, het liefst samen met collega’s. Zeker als je iets oplevert waar je iemand echt mee hebt geholpen.

Een goed voorbeeld is de fusie met de Nederlandse tak van een andere verzekeraar, dat project was immens groot. Het direct samenwerken met de collega's en andere teams was ontzettend leuk. In één weekend moest bepaalde data worden overgezet, zodanig dat niemand van de nieuwe collega’s daar hinder van ondervond. Dus dat iedereen zonder problemen kon inloggen, dat de salarissen betaald werden, dat soort zaken. Zodat ze direct het gevoel kregen dat alles gesmeerd liep. En dat is gelukt.

Ik wil niet zeggen dat het de Olympische Spelen waren voor datamigratie, maar we hadden het goed aangepakt en iedereen droeg zijn of haar steentje bij. Dat ik daar onderdeel van ben geweest, daar ben ik wel trots op.

Jan Pieter van Geel

Wat ik bijvoorbeeld mooi vind aan mijn werkgever is dat ze geen onderscheid maken tussen mensen, iedereen is welkom.

Hoe ben je in de verzekeringsbranche terechtgekomen?

Ik heb informatica gestudeerd en werkte daarna bij een bank, waar ik een hypotheekadviseur ondersteunde. Daar is mijn interesse voor de branche gewekt. Al snel merkte ik dat ik gevoel had voor automatisering en IT. Dus ik ben eerst gaan programmeren bij wat kleinere bedrijfjes, en vervolgens heb ik bij deze verzekeraar gesolliciteerd. Hier zit ik nu alweer vijf jaar.

Is de verzekeringsbranche wat je ervan verwacht had?

Ik heb een positiever beeld van grote verzekeringsmaatschappijen gekregen. Wat ik bijvoorbeeld mooi vind aan mijn werkgever is dat ze geen onderscheid maken tussen mensen, iedereen is welkom. En ze zijn erg milieubewust, proberen echt groen te zijn.

Wat vind je nou echt het interessantste deel van je werk?

We hebben natuurlijk een heel breed scala aan applicaties, en die partijen brengen regelmatig nieuwe updates uit. Met die updates komen ook weer nieuwe stukjes software. Ik vind het mooi om dan uit te pluizen voor welke afdeling die nieuwe software interessant kan zijn. De verschillende afdelingen staan daar ook voor open, dat wij dat actief aanbieden. Daar kan ik mijn creativiteit wel in kwijt.

Wat zijn jouw ambities nog? Of wat zijn je doorgroeimogelijkheden?

Ik kan senior IT consultant worden, en ik zou wel iets meer de IT-architectuur kant op willen. Maar er zijn zoveel verschillende mogelijkheden dat het over een jaar misschien weer anders ligt. Er zijn ook voldoende opleidingsmogelijkheden. Als je wilt leren programmeren, is dat geen probleem. Je hebt alle vrijheid om je te ontwikkelen. Dus ook als dat betekent dat je een wereldreis gaat maken of drie maanden vrij wilt voor je studie. Er is veel mogelijk.

Wat wil je toekomstige collega’s nog vertellen?

Dat je gewoon kunt solliciteren, ook al heb je niet de juiste achtergrond. Want ons team is heel divers en daardoor vullen we elkaar goed aan. Daarbij maakt het niet uit als je geen IT-opleiding hebt gedaan, of dat je niet kunt programmeren.